Cum sa inlocuiesti o matca

Publicat de Mihai pe

Cum sa inlocuiesti o matca

Cum sa inlocuiesti o matca. Acest articol conține linkuri de afiliere. Pentru mai multe informații click aici. Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi.

   Cum sa inlocuiesti o matca. Productivitatea în apicultură este influențată în mare parte de vârsta mătcilor,  înlocuirea reginelor natural ori prin intervenția apicultorului. În acest articol îți voi arăta cum să înlocuiești o matcă. Pe cale naturală înlocuirea mătci se face în următoarele condiții:

-când familia de albine se pregătește de roire, albinele clădesc un anumit număr de botci. Odată ce a fost capacită prima botcă, o parte din albinele și trântorii familiei părăsesc stupul împreună cu matca vârstică și formează un roi (roiul primar). Albina care a ramas in stup formează o noua familie cu o regină tânără eclozionată dintr-o botcă.

-în cazul în care matca este prea bătrână ori cu defecte aceasta nu mai poate satisface nevoile de dezvoltare ale familiei, drept urmare albinele clădesc un număr mai mic de botci (2-3) în mijlocul fagurelui. Acestea fiind numite de stupari botci de schimb. Astfel are loc înlocuirea liniștită a mătcii.

-dacă matca se pierede ori este strivită din greșeală, albinele nu pot crește o matcă așa cum o fac în mod obișnuit. În această situație albinele vor crește o matcă dintr-o larva de trei zile. Acestea vor lărgi celula stricând celulele din jur și transformând-o într-o botcă.(botcă de salvare).Atunci când familia de albine pierede matca într-o perioadă în care nu există larve tinere, albinele încearcă să devină ele însăși ”mătci”. Aceste albine se numesc albine ouătoare și din oualele depuse vor ecloziona numai trântori. Familiile de albine ajunse în această stare se numesc bezmetice.

Cum sa inlocuiesti o matca.  Înlocuirea mătcilor artificial

        Cea mai bună metodă de înlocuire a mătci într-o familie orfanizată este cu o matcă tânără și împerecheată. Astfel familia se dezvoltă în condiții normale. Creșterea și păstrarea mătcilor de rezervă necesită timp și pricepre din partea apicultorului pentru că acesta trebuie să asigure primirea lor de către albine. Mai multe informatii despre cresterea mătcilor poti găsi aici.

Condiții necesare pentru ca o familie orfanizată să primească matca:

-matca trebui să fie introdusă în stup seara

-să existe cules, în lipsa culesului familia trebuie să fie hrănită suplimentar înainte de introducerea mătci, în ziua introducerii și ziua următoare.

-albinele să nu fie iritate

-după introducerea mătci familia nu trebuie să fie deranjată, timp de trei zile

Cum sa inlocuiesti o matca. Metode de introducere a matcilor împerecheate în familiile orfanizate

Introducerea mătci direct pe fagure. Această lucrare se realizează astfel: se scoate din nucleu o matcă tânără și împerecheata, împreună cu rama pe care se găsește și se duce la stupul în care se află familia căreia trebuie să i se schimbe matca. Este recomandat a nu se folosi deloc fumul. Matca necorespunzătoare este ridicată de pe fagure și înlocuită cu matca tânără, care trebui să fie așezată în același loc de unde a fost ridicată cealaltă matcă. Asta trebuie să fie executată cu repeziciune pentru a nu da timpul necesar albinelor să simtă înlocuirea mătci. Apicultorul trebuie să fie curat pe mâini pentru că altfel ar transminte un miros străin mătci.

Introducerea mătci într-o familie orfanizata. Familia de unde s-a ridicat matca necorespunzătoare și toate ramele cu puiet necapacit este ținută astfel 3-6 ore . După șase ore se introduce în mijlocul cuibului unul sau doi faguri cu puiet împreună cu albinele și matca tânără.

Colivia Titov. Matca izolată în colivie este introdusă în familia orfanizata. Asta  se face îndeosebi seara. Colivia se așează între fagurii din cuib (cei mai apropiați de urdiniș). În ziua următoare, către seară, stuparul deschide stupul și cercetează colivia. În cazul în care albinele stau liniștite pe colovie și hrănesc matca atunci acesta este semnul care indică aceceptarea ei. Pentru a da posibilitaea albinelor să elibereze matca se deschide orificul de jos al coliviei și se astupă cu o bucată de fagure artificial, în care se dau câteva găurele . După 2-3 zile se controlează familila de albine pentru a constata primirea mătci. Dacă albinele sunt agitate și se îngrămădesc în jurul mătci atunci acesta este un semn care indică faptul că matca nu a fost acceptată, în cazul de față se închide stupul și se cercetează ziua următoare.

Folosirea căpăcelului din plasă de sârmă pentru introducerea mătci. Căpăcelul de plasă de sârmă trebuie să aibă ochiuri de 2mm. Pentru a construi capaceleul e nevoie de o bucată din palsa de sarama de 20×18 cm, colțurile se taie pe o adâncime de 2-3 cm după care marginile vor fi îndoite. Căpăcelul trebuie să fie poziționat pe o bucată de fagure unde sunt celule goale și celule cu miere iar matca trebuie să fie prinsă1 sub căpăcel pe fagurele unde a fost găsită, țin să menționez că aceasta trebui să fie prinsă împreună cu albinele de pe fagure. Matca va începe să depună ouă în celule și asta va favoriza primirea ei de către albine. Căpăcelul poate fi scos odată cu apariția ouălelor.

   Introducerea mătci prin intermediul ultimelor două metode arătate mai sus este recomandată doar atunci când sunt perioade lipsite de cules. Când în natură  nu e cules albinele primesc  foarte  greu o matcă.

   Sper să te ajute informatiile prezentate în acest articol. Vreau să aud  și de la tine alte metode de înlocuire a unei mătci. Lasă un comentariu mai jos și îti voi răspunde.

   Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Subscribe

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!