Mierea de mana producatorii de mana. În acest articol voi discuta despre mierea de mana producatorii de mana, ce este mana şi de unde provine. Roua de miere sau mana este o substanţă dulce, limpede, vâscoasă şi se găseşte în anumite perioade ale anului pe funzele, ramurile şi tulpininle plantelor. În timpul primaverii mana apare pe arțar, tei, mesteacăn, anin etc. Trecerea plantelor de la perioada de repaus din timpul iernii ,la starea activă de vegetație produce fenomenul de lăcrimare.

     Pentru apicultură o importanţă deosebită o are mana de origine animală, provenită din excreţiile lachnidelor şi lecaniidelor, insecte care se hrănesc cu seva plantelor. Aceste insecte au nevoie de cantităţi însemnate de proteine pentru a creşte. Seva în cantităţi mici nu conţine foarte multe proteine, astfel că acestea sunt nevoite să absoarbă o cantitate imensă de sevă.

       Excesul de sevă este eliminat sub forma unor picături fine, cristaline şi dulci. Aceste picături sunt denumite mană sau rouă de miere. În lunca Dunării recoltele de miere de mană pot fi însemnate, în anii favorabili. Recolte însemnate de miere de mană mai pot fi obţinute la stejar, tei, plop şi în zonele cu păduri de conifere.

Plantele gazdă

  Toate speciile forestiere pot devenii plante gazdă pentru aceste insecte. În funcţie de producţia şi calitatea manei cele mai importante plante gazdă sunt: molidul, bradul, stejarul, fagul, teiul, arţarul, salcia şi plopul. Trandafirii sunt plante gazda excelente pentru aceste insecte.

Lecaniide

  Masculii sunt aripaţi iar femelele nu au arip, au corp moale şi tegument chitinos. Femelele de lecaniide stau pe ramurii şi au aspect de muguraşi. Masculii stau fixaţi pe frunze . Femelele sunt carcaterizate prin culoarea roşietică a ţestelor, când ajung la maturitatea sexuală culoarea lor se schimbă devenind visiniie . Aceasta este etapa în care producţie de mană atinge punctul culminant.

Lachnide

     Au formă tipică de insectă. Culoarea acestora diferă în funcţie de specie şi vrâstă. Acestea pot avea culoarea cenuşiu-brună, cafenie, neagră şi verzuie. Spre deosebire de lecanide care au doar o generaţie pe an, lachnidele prezintă mai multe generaţii (2-5). Colonia devine puternică după 2-3 generaţii şi odată  cu ea creşte şi producţia de mană.

Prognoza pe termen scurt

    Se va face o inspecţie în zona vizată pentru a identifica producătorii de mană, aceasta trebuie să se facă cu o săptămâna sau chiar trei îninte de cules. Primul control se va face pentru lecaniida mare. Această specie începe să secrete mană în jurul datei de 25 mai, astfel că primele controale trebuie să fie făcute între 1-5 mai.

    Se pot observa pe rămurele mici ghemotoace albe-arginţii de ceară ce indică prezenţa larvelor. Adulţii apar între 20 şi 30 mai, femelele adulte prezintă o culoare deschisă. Acest stadiu corespunde cu faza de înmugurire a molidului şi stejarului. În urma controlului se va stabili şi stadiul de secreţie a manei.

     Pentru lachnide controlul zonelor cu păduri de molid şi stejar se face în cursul lunilor aprilie-mai şi se urmăreşte identificarea adulţilor pe ramurile tinere. Vremea influenţează foarte mult condiţiile pentru culesul de mană . Dacă în această perioadă sunt ploi de lungă durată însoţite de furtuni atunci producţia de mană va fi mică pentru că vremea periclitează înmulţirea tinerelor generaţii.

  O vreme caldă cu precipitaţii moderate favorizează înmulţirea coloniilor de lachnide şi astfel se crează condiţii prielnice pentru obţinerea unei cantităţi însemnate de miere de mană.

Concluzii referitoare la starea vremii în perioada de secreţie a manei

    În concluzie culesul de mană are perspective sigure când în perioada secreţiei,vremea este călduroasă şi constant liniştită. Vântul are un efect dăunător şi ploile de lungă durată urmate de răceli afectează negativ intensitatea culesului.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

2 comentarii

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: