Intoxicatiile si otravirea albinelor

Publicat de Mihai pe

Intoxicatiile si otravirea albinelor

    Intoxicatiile si otravirea albinelor. În aceasta perioada se fac  tratamente la rapita, grâu, orz, livezi si otravirile sunt cauzate de substantele chimice utilizate ( neonicotinoide ) la stropirea acestor culturi si de consumarea de catre albine a mieri si pasturii alterate.

 

Intoxicatiile si otravirea albinelor. Intoxicatia chimica

    Daca se efectueaza tratamente chimice care contin arsenic, DDT, neonicotinoide si acestea cuprind raza de zbor a albinelor ( aprox. 3 km) atunci poate avea loc otravirea albinelor culegatoare prin nectarul de pe florile plantelor tratate cea ce va duce la o mortalitate mare a albinelor la locul de recoltare si în drum spre stupina, aceasta apare în primele 3-5 zile dupa aplicarea insecticidelor sau chiar mai devreme. Si de aici porneste un proces care va duce la îmbolnavirea albinelor-doici cu polenul adunat de pe florile stropite.   

     Albinele intoxicate ies din stup si mor la urdinis, în unele cazuri poate fi afectat si puietul descapacit. În astfel de cazuri pot fi luate probe de albine moarte si trimise la un laborator înstite de o adresa în care vor fi notate data când s-a facut tratamentul plantelor, insecticidul utilizat si distanta fata de stupina.

    Pentru a preveni intoxicarea cu substante chimice pot fi luate unele masuri : transportarea stupilor la o distanta de cel putin 5 km de locul unde se efectueaza tratamente cu substante chimice daunatoare pentru albine, daca nu exista posibilitatea de a fi mutati, stupii pot fi inchsi dar nu înainte de a mari capacitatea prin asezarea unui magazin acoperit cu o pânza pentru a asigura ventilatia, la urdinis se pune o plasa pentru a împiedica iesirea albinelor si daca exista posibilitatea stpii pot fi transportati într-o incapere închisa. Fiecare stup va avea un hranitor unde se va pune apa.

 

Intoxicatii cauzate de  plantele otravitoare.

    Acestea apar în perioadele lipsite de cules si pe timp racoros. Astfel de îmbolnaviri pot fi prevenite prin semanarea de plante melifere (facelia, limb? mielului, mu?tar) care înfloresc în perioadele lipsite de cules. Acest tip de intoxicatii pot fi tratate prin hranirea cu sirop de zahar sau de miere.

Boala de mai (intoxicatia cu polen)

      Apare în timpul primaverii în familiile de albine cu rezerve de pastura alterata sau otravitoare, dar poate sa apara si în alte perioade. Intoxicatia cu polen se manifesta prin umplerea cu polen nedigerat a intestinului gros al albinelor tinere. Acesea ies din stup si se târasc pe jos , neputând zbura. Boala poate fi tratata prin administrarea de sirop diluat ori miere (0,5 kg  de familie).

 

Intoxicatia cu miere de mana.

     În timpul verii aceasta intoxicatie poate provoca moartea timpurie a albinelor, iarna provoaca diaree si poate duce la moartea familiilor de albine. Nu se cunosc exact substantele daunatoare din mierea de mana si nici modul de neutralizare a actiunii acestora, singurul procedeu de lupta este înlocuirea ei cu miere de buna calitate.

     Mierea de mana poate fi recunoscuta usor prin testarea cu alcool sau prin reactia cu var. Prevenirea îmbolnavirii se face prin organizarea unui cules neîntrerupt si anume prin însamântarea la date diferite a plantelor melifere pe terenuri apropiate de prisaca si practicarea stuparitului pastoral.

 

Dacă ti-a placut acest articol te rog sa dai share, like si să lași un comentariu. Găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer? Mă poți răsplăti pentru asta click aici . Multumesc !


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

4 comentarii

vasile. bossu.stuparu · 21 iulie 2016 la 7:01

sunt.vasile.bossu.stuparu.sunt.la.floare.?i.mia.murit.mult?.albin?.ce.trebuie.s?.fac.

    priscarul · 21 iulie 2016 la 21:26

    La floarea-soarelui albinele se pot r?t?cii fapt ce duce la depopularea familiilor. Ori e posibil ca floarea sa fie tratanta cu neonice. Pentru a evita ratacirea stupii trebuie sa fie amplasati in preajma unor repere naturale. Daca ati pierdut foarte multa albina propabil ca ar trebui sa mutati stupii.

Chirita ion · 2 mai 2021 la 21:38

Sint la răpită si ma confrunt cu o problema:am albina care ze tiraste pe jo s avind incapacitateaa zbura .Va rog sami spuneti ce asi putea sa fac

    Mihai · 3 mai 2021 la 14:57

    Verifica in primul rand starea de sanatate a coloniilor in special gradul de infestare cu varroa. Intereseaza-te de substantele folosite in zona pentru a stropi culturile de rapita. Unele substante cu ar fi mavrik spun ca nu sunt nocive pentru albine , dar cine stie , nu poti fi sigur de nimic pana nu vezi la fata locului. Poate fi vorba si de intoxicatie. Daca persista situatia aplica masurile din articol.

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!