Întretinerea familiilor de albine primavara, echilibrarea puterii.  Întretinerea familiilor de albine primavara este mai dificila, în această perioadă creşterea intensă de puiet poate crea un dezechilibru în dezvoltarea normală a familiilor de albine, mai cu seamă în familiile puternice. Şi în momentul în care se întâmplă aşa ceva apicultorul trebuie să ia măsuri pentru a preveni frigurile roitului. Cauza principală pentru apariţia instinctului de înmulţire este cum am spus mai sus creşterea intensă de puiet.

Intretinerea familiilor de albine primavara, echilibrarea puterii.

    Acest dezechilibru se produce atunci când în familia de albine există un număr prea mare de albine tinere-doici. Acestea nu îşi pot satisface necesitatea biologică de a produce lăptişor de albină pentru a hrăni larvele tinere.

     Astfel de situaţii pot fi prevenite dacă luăm un număr mare de faguri cu puiet capacit de la familiile puternice şi îi punem într-un stup unde avem o familie de albinie mai slăbuţă. În acest fel familiile slabe sunt aduse în starea normală de dezvoltare şi pot devenii capabile să valorifice culesurile timpurii.

   Din familiile puternice pot fi luaţi faguri cu puiet capacit atunci când în stup există cel puţin 6-7 faguri cu puiet majoritatea cu puiet capacit şi în cuib există foarte multe albine tinere.

    Familiile slabe pot fi întărite prin introducerea unei rame cu puiet capacit gata de ieşire în mijlocul cuibului. Această procedură poate fi repetată la 8-14 zile după ce a fost introdusă prima ramă. Acum familia puternică a oferit puiet capacit familiei mai slabe astfel că trebuie să scoatem o ramă cu ouă şi larve şi s-o trecem în familia puternică în locul ramei cu puiet capacit.

    Cuibul familiei slabe se strâmtează astfel încât albinele să ocupe toate ramele, dacă albinele nu acoperă fiecare ramă din stup atunci se mai pot scoate 1-2 rame cu ouă şi larve.

    Prin acest schimb de rame între familiile puternice şi cele slabe şi prin prezenţa albinelor tinere ce vor apărea în familiile slabe se asigura condiţiile necesare dezvoltării familiilor cu mai puţină albina. Astfel valoarea albinelor nu depinde doar de calitățile transmise ereditar ci şi de condiţiile de întreţinere în care se dezvoltă larva. Albinele doici transmit prin hrana administrată larvelor o parte din însuşirile lor.

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

2 comentarii

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: