Fenologie. Urmărirea datei de înflorire a plantelor melifere şi a perioadei de înflorire poartă numele de observaţii fenologice. În apicultură acestea au o importantă deosebită. Prin intermediul acestor observaţii poate fi întocmit un calendar de înflorire a plantelor melifere şi după acesta poate fi întocmit un planul de lucru cu termenele respective de executare a lucrărilor în stupina.
Fenologie
Înflorirea plantelor melifere nu are loc la aceeaşi dată calendaristică în fiecare an. În schimb acestea înfloresc mereu în aceeaşi ordine şi în intervale de timp apropiate. Dacă apicultorul cunoaşte intervalele din anii trecuţi şi observă în anul curent data la care are loc înflorirea plantelor melifere atunci acesta poate face o previziune a datei de început a culesurilor următoare şi astfel pot fi planificate lucrările în stupina (creşterea mătcilor; roirea artificială etc). În apicultură fenologia poate fi o ”unealta” de folos.
Observaţiile fenologice trebuie făcute în localitatea unde este aşezată stupina. Dacă stuparul pleacă în pastoral atunci observaţiile vor fi făcute tot pentru locul unde a fost instalată stupina.
Observaţiile fenologice pot fi completate cu înregistrarea zilnică a datelor metorologice(temp. aerului, precipitaţii, umiditate). La aceste date se pot adaugă sporul sau scăderea în greutate în fiecare zi a familiei de albine aşezată pe cântarul de control.