Prevenirea furtisagului

Publicat de Mihai pe

Prevenirea furtisagului

Prevenirea furtisagului. Acest articol conține linkuri de afiliere. Pentru mai multe informații click aici

   Prevenirea furtisagului este necesară în atunci când albinele nu au cules și în natura nu este disponibil un flux de nectar. În perioadele lipsite de cules inspecția familiilor de albine prea des poate avea consecințe nefavorabile și poate împiedica dezvoltarea normală a familiilor.

    De fiecare data când apicultorul verifică o familiie de albine aceasta atrage după sine, răcirea cuibului și o întrerupere a activității normale. După ce apicultorul face un control amănunțit al familiilor și sunt create condițiile necesare unei bune dezvoltări, albinele nu mai trebuie sa fie  deranjate. Poate doar atunci când este absolută nevoie.

Prevenirea furtisagului

    Perioadele fara cules aduc necazuri apicultorilor, în special primăvara, albinele au tendința de a fura din proviziile altor familii. Albinele hoațe sunt mai bătrâne, pot fi recunoscute ușor pentru că stau pe lângă stupi, ezită să intre pe urdiniș și caută să pătrundă prin crăpături, pe sub capace, se furișează printre albinele care fac de pază la urdiniș și intră în luptă cu ele. Sunt cazuri în care albinele care fac de pază nu se împotrivesc și hoațele pot intra nestingherite. Asta se întâmplă atunci când familiile atacate sunt salb populate.

    Albinele hoațe mai au o caracteristică după care pot fi recunoscute și anume felul cum ies din stup: albinele stupului jefuit zboară normal, cele hoațe când ies din stup, se lasă mai întâi în jos și apoi se ridica în sus. La urdinisurile stupilor atacaăi poate fi observat un număr mare de albine moarte cu abdomenul îndoit.

       Măsuri pentru prevenirea furtișagului

-familiile slabe nu sunt ținute în prisacă, iar familiile orfane trebuie îndepărtate imediat;

-fundul și capacul stupilor nu trebuie să lase locuri de trecere a albinelor, crăpăturile vor fi astupate;

-când sunt perioade lipsite de cules urdinisurile vor fi reduse la maximum, astfel în stupii puternici să nu poată intra decât 3-4 albine deodată și 1-2 în familiile mai slăbuțe;

-familiile vor fi hrănite doar seara, porțiile adminstrat trebuie să fie consumate de albine până dimineață;

-atunci când se administrează sirop apicultorul va avea grijă să nu lase urme pe pereții și capacele stupilor si  pe sol.

-fagurii, bucăți de faguri, hrănitoare sau vase care au miros de miere și ceară vor fi îndepărtate din prisacă;

-ramele de rezervă, mierea, ceara și fagurii vor fi păstrate în locuri inaccesibile albinelor;

-atunci când nu e cules stupii vor fi cercetați doar către seară dacă timpul este favorabil și în resul zilei dacă există un cules slab;

  În lupta contra furisagului uneori poate fi de folos strâmtarea urdinisurilor în așa fel încât să permită trecerea a 1-2 albine deodată, crăpăturile pot fi astupate cu lut. Factorul principal care provoacă furtișagul între albine este apicultorul drept urmare acesta trebuie să se comporte cu grijă în lucrările pe care le execută în stupină.

    Dacă nu vor fi puse în aplicare anumite măsuri imediate împotriva furtișagului atunci acesta poate duce la distrugerea și decimarea familiilor de albine. Furtișagul apare doar în sezonul inactiv când nu există cules.

Dacă ti-a placut acest articol te rog sa dai share, like si să lași un comentariu. Găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer? Mă poți răsplăti pentru asta click aici . Multumesc !

 

 

 

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

 

Aboneaza-te

* indicates required
()(###) ###-####

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices.

Intuit Mailchimp


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

2 comentarii

Anonim · 30 martie 2017 la 18:04

Mod

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!