Cresterea puietului. Perioada optimă reprezintă timpul necesar creşterii albinelor care vor lua parte la valorificarea culesului principal. Pentru a calcula perioada optimă trebuie să fie luate în considerare următoarele condtii: pentru dezvoltarea unei albine din oul depus de matcă sunt necesare 21 de zile, durata medie de viaţă a albinelor în sezonul activ este de 35 de zile, cele mai importante pentru cules sunt albinele care vor avea la începutul culesului vârstă de 30 de zile adică cele care participa cel puţin 5 zile la culesul principal. Oualele trebuie să fie depuse de matcă cu 51 de zile înainte de apariţia culesului.

Perioada optima
         Cum se calculează ? Exemplu

      Culesul la salcâm începe pe dată de 15 mai, perioada optimă va începe la 25 martie. Albinele care vor fi crescute din ouă depuse de matcă înainte de această dată nu vor putea participa la culesul de salcâm, fie vor pieri până la apariţia culesului, fie vor participa foarte puţin.

       Perioada optimă se calculează astfel: pentru dezvoltarea albinei sunt necesare 21 de zile, după ieşirea din celulă albina nu participa la cules timp de 20 de zile, în ziua a 14-a începe să primească nectarul de la albinele culegătoare şi după șase zile, în condiţiile culesului mare, aceste albine participă la cules deci mai rămân zece zile în care albinele se implică în activitatea de cules.

       Pentru creşterea albinelor care vor participa la cules ouălele trebuie depuse cel târziu cu 29 de zile, înainte de culesul mare. Culesul de salcâm încetează la 25 mai, termenul limită pentru depunerea ouălelor va fi 27 aprilie.

       Un un stimulent foarte bun pentru creşterea puietului este polenul. Chiar dacă există rezerve de polen în stup ori albinele îl găsesc în natură, consumarea lui se face cu economie. Ca atare creşterea de puiet poate fi stimulată prin hrănirea cu turte de polen sau păstură.

     Este nevoie de apicultor pentru a dirija munca albinelor, în aşa fel încât familiile să se menţină puternice pe tot timpul sezonului activ dar şi iarna. Perioada optimă trebuie să fie calculată, în special la hrănirile stimulente pentru valorificarea unui cules mare.

        Te rog să lași un comentariu dacă dorești să dezbatem mai mult pe această temă.

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ţi-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Recomadare cărţi apicultură

Albinăritul pentru începători

Albinăritul pastoral 

Bolile albinelor

Manual de creştere a albinelor

Creşterea albinelor în stupi orizontali

100 de plante pe placul albinelor

WordPress

Creaza-ti propiul site cu wordpress

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: