Hrana pentru albine

Publicat de Mihai pe

Hrana pentru albine

      Hrana pentru albine  este in principiu compusa din nectarul si polenul florilor. Glandele nectarifere ale plantelor sunt in interiorul florilor. Nectarul contine foarte multa apa,  din aceasta cauza  albinele il distribuie in multe celule pentru ca suprafata de evaporare a apei sa fie cat mai mare. Dupa ce nectarul devine mai concentrat albinele incep sa-l mute in alte celule, trecandu-l prin gusile lor.

Hrana pentru albine. Nectarul

      Nectarul contine  zaharui cu o legatura moleculara complexa, saliva albinei contine un fermet care  transforma aceste zaharuri in zaharui simple. Dupa ce albinele au umplut celulele cu miere le astupa cu capacele de ceara, care nu lasa sa treaca aerul si umezeala. Pentru a strange un kilogram de miere albinele trebuie sa culeaga nectarul din miloane de flori.

      Albinele culeg uneori si sucul dulce de la puricii si paduchii de frunze si secretia dulceaga a frunzelor unor plante. Aceasta se mai numeste si miere de mana si este produsa atunci cand dupa zilele calduroase urmeaza  o scadere brusca a temperaturii.

Hrana pentru albine. Polenul

      Ajuta la repararea tesuturilor uzate din organismul albinelor. Larvele in varsta de 3-6 zile sunt hranite cu un amestec de miere, pastura si apa. Acesta este alcatuit din grauncioare foarte mici  a caror marime si forma difera de la o planta la alta . Culoarea poate fi galbena, roscata, verzuie, violet etc. Polenul este depozitat de albinele culegatoare in celulele fagurilor sub forma unor gramajoare afanate.

      Albinele culeg polenul din flori cu ajutorul scobiturilor care se gasesc pe tibiile ultimelor perechi de picioare. Este depozitat doar in celule de lucratoare, pe faguri marginasi si pe laturile puietului. Albinele tinere indeasa cu capul polenul in interiorul celulelor si il batatoresc bine. Fermentii din saliva albinelor si din polen produc o usoara fermentare. Polenul depozitat si batatorit in celule se numeste pastura

     Albinele au nevoie si de apa pentru ele si pentru pregatirea hranei larvelor. Nectarul proaspat contine apa suficienta pentru satisfacerea necesarului. Atunci cand nu au cules ori trec printr-o perioada in care culesul e slabut albinele ies afara din stup pentru a colecta apa.

     Daca vremea e rece si izvoarele de apa se gasesc departe de stupina e posibil  ca albinele sa nu supravietuiasca calatoriei.  In acest caz albinele trebui obisnuite a lua apa din adapatoare speciale, asezate in stupina.

       Dacă ti-a placut acest articol te rog sa dai share, like si să lași un comentariu. Găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer? Mă poți răsplăti pentru asta click aici . Multumesc !

 

 

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!