Alegerea vetrei pentru stupina

Publicat de Mihai pe

Alegerea vetrei pentru stupina

    Alegerea vetrei pentru stupina poate fi dificila uneori. Gradinile de flori, pomi roditori sau legume sunt locuri ideale pentru amplasarea stupinei. De preferinta mai departe de oameni, animale si drumurile frecventate. Orientarea stupilor, a urdinisurilor trebuie sa fie spre sud-vest.

Alegerea vetrei pentru stupina

    In oras, orientarea este determinata de spatiul necesar pentru zborul albinelor si de evitarea traversarii in zbor a drumurilor ori directiei de circulatie a trecatorilor. Stupii amplasati in curti  vor fi orientati  cu urdinisul in directia opusa gardului dinspre drum.

     In cazul in care nu este posibila orientarea stupilor decat cu urdinisul spre trotuar, atunci gardul trebuie sa fie de cel putin 2m inaltime si nepenetrabil pentru albine. Astfel albinele vor circula la inaltimi mai mari si trecatorii nu vor fi intepati.

     Distanta dintre stupi poate fi de 2-6m dar in cazul in care nu e posibil stupii pot fi si mai apropiati, pe acelasi rand. Daca sunt apropiati la distane minime atunci peretii din fata vor fi vopsiti in culori pe care albinele le disting (alb, galben, albastru)  si la urdinis pot fi montate scanduri de zbor de diferite dimensiuni.

   Daca prisaca este amplasata in gradini sau curti atunci vor trebui evitate terenurile umede si portiunile umbrite in tot cursul zilei. In cazul in care spatiul pentru amplasarea stupilor este prea strans, se folosesc stupii verticali.

  Familiile bune in stupi sistematici trebuie sa indeplineascca urmatoarele conditii:

  • 2kg de albine toamna sau 1,5kg primavara
  • provizii de 14 kg miere toamana sau 7-8kg primavara
  • cuibul sa aiba cel putin 9-12 faguri claditi

    Prin lucrarile de crestere si intretinere se urmareste ca familiile de albine sa fie cat mai puternice  pe tot parcursul anului.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!