Iernarea familiilor de albine in adaposturi este foarte diferita fata de iernarea in aer liber. Pentru o buna iernare in incaperi amenajate, este necesar ca temperatura sa fie constanta, intre 2° si 4° celsius si  umuditatea   aerului de 75-85%.

    Adapostul trebuie cercetat de fiecare data cand intervine o schimbare brusca a vremii. In prima jumatate a iernii adapostul va fi vizitat de doua ori pe luna, iar in a doua jumatate saptamanal.  Pentru iluminat in timpul vizitarii adapostului este bine sa se foloseasca un felinar, cu panza ori hartie rosie.

       Pentru a stabilii starea familiilor de albine si cauzele care provoaca nelinistea se utilizeaza aceleasi criterii ca la stupii ce ierneza afara. Temperatura se regleaza prin marirea ori micsorarea cosurilor de ventilate din incapere.

    Familiile de albine reactioneaza diferit. E posibil ca familiilor puternice sa le fie prea cald iar famililor slabe sa le fie frig. Pentru a restabilii conditiile normale din stupi la fimiliile puternice pot fi indepartate saltelutele si deschise cat mai mult urdinisurile. Familiile salbute pot  fi asezate in cel mai calduros loc din adapost, impachetate suplimentar.

     Regalare umiditati se  face prin asezarea in adapost a unor ladite cu var nestins  si aerisire puternica in cazul umiditatii excesive, in general aceasta poate fi reglata prin intensificarea sau micsorarea ventilatiei,  iar daca aerul este prea uscat pot fi adusi in adapost saci umezi.

   Cantitatile exagerate de rumegus de faguri pe fundul stupilor si iesirea albinelor din stup indica faptul ca in adapost, aerul e prea uscat si provoaca albinelor sete. Umiditatea excesiva  in interiorul stupiilor trebuie luata in calcul indiferent de unde are loc iernarea  (in aer liber sau in adapost).

    Umezeala provoca ce mai mare neliniste familiilor de albine si din aceasta cauza creste consumul de hrana cu mult peste limita normala cea ce determina o uzura anormala a organismului albinelor. Daca stupii nu au urdinise superioare, evacuarea vaporilor de apa poate fi asigurata prin podisor.

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

5 comentarii

  1. Felicitări este cea mai buna lucrare pe care am găsit-o pana acum. Eu sunt interesat pentru ca sunt producător de regine iar păstrarea lor peste iarna ar fi un avantaj. Este pentru prima data când se face corelare între temperatura optima și puterea familiei de albine. Am iernat in adăpost dar mai am de învățat. Va mulțumesc și vă urez succes x

  2. Ma bucur sa aud ca informatiile de pe acest blog au ajutat alti prisacari. Daca doriti sa aflati mai multe despre cresterea reginelor va recomand sa achizitionati cartea Cresterea reginelor de Gilles Fert. Multumesc ! 🙂

  3. si eu sunt interesat de iernarea in adapost , si va rog sa postati niste poze cu adaposturile dumneavoastra de iernat familile de albine si cu asrisiriile cat de mari sa fie si cum sunt amplasate
    Va multumesc !

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: