Stimularea matcii pentru ouat

Publicat de Mihai pe

Stimularea matcii pentru ouat

    Stimularea matcii pentru ouat. Intensificarea cresterii de puiet, stimularea matcii pentru ouat  spre sfarsitul verii  si in special toamna poate fi  realizat foarte usor daca albinele folosesc un cules cat de slab dar care ajuta la crearea conditiilor pentru ca matcile sa contiune a depune oua in celule.

    Daca lipseste culesul chiar si matcile tinere inceteaza ouatul si puterea familiei de albine scade. Acolo unde exista cules familiile intensifica cresterea puietului, astfel majoritatea populatiei va fi formata din albine tinere cea ce aduce  un plus de stabilitate si o buna iernare.

       Prelungirea perioadei de ouat a matcilor se realizeaza toamana prin:

      In cazul in care stupinele nu dispun de flora in raza economica de zbor a albinelor atunci familiile vor trebui  transportate in zonele unde exista flora, respectiv cules. Un avantaj al deplasari stupinei la culesurile tarzi altul decat stimularea cresterii de puiet ar fi economisirea unor mari cantitati de provizii din rezervele proprii ale familiilor pentru ca puietul va fi crescut pe seama unor asemenea culesuri. Pentru a crea culesuri tarzii pot fi cultivate plante melifere in apropierea stupinei a caror perioada de inflorire sa fie  sper sfarsitul verii si toamna.

      Pentru a beneficia de aceste culesuri tarzii se foloseste lotul apicol. Lotul apicol va avea o suprafata de 3-4 ha pentru fiecare stupina de 50 familii de albine si va fi folosit in mod deosebit pentru a cultiva plante melifere in asolament. Printre plantele melifere destinate cultivarii pe lotul apicol se numara: facelia, sulfina, mustarul, hrisca, limba mielului etc.

    Daca in regiune nu exista culesuri tarzii ori stupina nu poate fi deplasata atunci intensificarea cresteri de puiet toamna se poate realiza prin hranirii stimulente. Pe o durata de 20-30 de zile se descapacesc rame si se aseaza dupa diafragma ( cate un fagure oadata). Astfel se creaza conditiile unui cules aproape natural pentru ca albinele vor transporta mierea in cuib  si matca va fi bine hranita, cea ce o va face sa depuna din abundenta oua. Fiecarei familii ii va fi descapacita suprafata de fagure ce poate fi golita de albine in noaptea urmatoare,  astfel  vor fi folosite mai intai ramele cu miere putina. Cuiburile familiilor de albine trebuiesc organizate in asa fel incat la terminarea hranirilor sa nu mai fie nevoie de o alta  randuire a fagurilor pentru iernare.

Stimularea matcii pentru ouat

    Hranirea stimulenta din toamna poate fi cu mult superioara hranirii stimulente din primavara daca aceasta este facuta la sfarsitul lunii iulie cel tarziu inceputul lunii august. Fiecare familie de albine va trebui sa aiba o cantitate suficienta de miere si pastura. Fara acestea hranirea stimulenta va deveni doar o metoda de completare a rezervelor de hrana pentru iarna.

       Pentru hranirea stimulenta se mai poate folosii siropul de zahar in doza mici de 150 g in fiecare seara ori doze mari  la 3-4 zile. Cu toate acestea ce mai optima metoda este hranirea cu faguri descapaciti dupa diafragme, pentru ca albinele vor creste mai mult puiet cu miere.

        Sper sa te ajute informatiile din acest articol si pe viitor sa iei decizii mai bune atunci când vine vorba de pregatirea coloniilor de albine pentru iearna.

     Vreau sa stiu  si parerea ta. Lasa un comentariu, îti voi raspunde la întrebari în cel mai scurt timp. Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici

Aboneaza-te

* indicates required

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!