Intensificarea cresterii de puiet, stimularea matcii pentru ouat  spre sfarsitul verii  si in special toamna poate fi  realizat foarte usor daca albinele folosesc un cules cat de slab dar care ajuta la crearea conditiilor pentru ca matcile sa contiune a depune oua in celule.

    Daca lipseste culesul chiar si matcile tinere inceteaza ouatul si puterea familiei de albine scade. Acolo unde exista cules familiile intensifica cresterea puietului, astfel majoritatea populatiei va fi formata din albine tinere cea ce aduce  un plus de stabilitate si o buna iernare.

       Prelungirea perioadei de ouat a matcilor se realizeaza toamana prin:

      In cazul in care stupinele nu dispun de flora in raza economica de zbor a albinelor atunci familiile vor trebui  transportate in zonele unde exista flora, respectiv cules. Un avantaj al deplasari stupinei la culesurile tarzi altul decat stimularea cresterii de puiet ar fi economisirea unor mari cantitati de provizii din rezervele proprii ale familiilor pentru ca puietul va fi crescut pe seama unor asemenea culesuri. Pentru a crea culesuri tarzii pot fi cultivate plante melifere in apropierea stupinei a caror perioada de inflorire sa fie  sper sfarsitul verii si toamna.

      Pentru a beneficia de aceste culesuri tarzii se foloseste lotul apicol. Lotul apicol va avea o suprafata de 3-4 ha pentru fiecare stupina de 50 familii de albine si va fi folosit in mod deosebit pentru a cultiva plante melifere in asolament. Printre plantele melifere destinate cultivarii pe lotul apicol se numara: facelia, sulfina, mustarul, hrisca, limba mielului etc.

    Daca in regiune nu exista culesuri tarzii ori stupina nu poate fi deplasata atunci intensificarea cresteri de puiet toamna se poate realiza prin hranirii stimulente. Pe o durata de 20-30 de zile se descapacesc rame si se aseaza dupa diafragma ( cate un fagure oadata). Astfel se creaza conditiile unui cules aproape natural pentru ca albinele vor transporta mierea in cuib  si matca va fi bine hranita, cea ce o va face sa depuna din abundenta oua. Fiecarei familii ii va fi descapacita suprafata de fagure ce poate fi golita de albine in noaptea urmatoare,  astfel  vor fi folosite mai intai ramele cu miere putina. Cuiburile familiilor de albine trebuiesc organizate in asa fel incat la terminarea hraniriilor sa nu mai fie nevoie de o alta  randuire a fagurilor pentru iernare.

    Hranirea stimulenta din toamna poate fi cu mult superioara hranirii stimulente din primavara daca aceasta este facuta la sfarsitul lunii iulie cel tarziu inceputul lunii august. Fiecare familie de albine va trebui sa aiba o cantitate suficienta de miere si pastura. Fara acestea hranirea stimulenta va deveni doar o metoda de completare a rezervelor de hrana pentru iarna.

       Pentru hranirea stimulenta se mai poate folosii siropul de zahar in doza mici de 150 g in fiecare seara ori doze mari  la 3-4 zile. Cu toate acestea ce mai optima metoda este hranirea cu faguri descapaciti dupa diafragme, pentru ca albinele vor creste mai mult puiet cu miere.

        Sper să te ajute informatiile din acest articol și pe viitor să iei decizii mai bune atunci când vine vorba de pregătirea coloniilor de albine pentru iearnă.

     Vreau să știu  și părerea ta. Lasă un comentariu, îți voi răspunde la întrebari în cel mai scurt timp.

         

Recomadare cărţi apicultură

Albinăritul pentru începători

Albinăritul pastoral 

Bolile albinelor

Manual de creştere a albinelor

Creşterea albinelor în stupi orizontali

100 de plante pe placul albinelor

WordPress

Creaza-ti propiul site cu wordpress

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: