Calitatea proviziilor pentru familiile de albine in timpul iernii

Publicat de Mihai pe

Calitatea proviziilor pentru familiile de albine în timpul iernii

Calitatea proviziilor pentru familiile de albine in timpul iernii. Acest articol conține linkuri de afiliere.Pentru mai multe informații click aici .Unele linkuri  nu sunt de afiliere și duc către articole mai vechi. 

      Calitatea proviziilor pentru familiile de albine în timpul iernii

       Calitatea proviziilor pentru familiile de albine în timpul iernii, trebuie asigurata încă de la sfarșitul sezonului apicol, începutul toamnei. Familiile de albine au o bună iernare nu doar prin asigurarea unor provizii suficiente ci și prin calitatea acestor provizii.

      Spre exemplu mierea de mană nu este bună pentru albine pe timp de iarnă. Prezența ei în provizii  provoacă o mortalitate ridicată. Pentru a opri pierderile cauzate prin  consumul mierii de mană vor fi luate următoarele măsuri:

      Fagurii ce conțin miere de mană se scot din stup și se înlocuiesc cu miere de calitate bună din rezervele făcute în acest scop de la culesul principal din vară. În cazul în care nu există rezerve mierea de mană se extrage din faguri și se înlocuiește cu miere de bună calitate, poliflora sau sirop de zahăr ori cumpărat din comerț.

     În timpul culesurilor se urmărește ce plante sunt cercetate de albine. Dacă albinele culeg sucurile dulci produse de păduchii de frunze sau cele produse de alte părti ale plantelor în afară de floare, atunci în cuiburile familiilor se găsește și mierea de mană.

      Această miere este produsă în special în zonele cu păduri de foioase și conifere. Pentru a evita pagubele de pe urma iernări cu asemenea provizii, se va face controlul calității mierii. Probele se iau cu lingurița de la cel puțin 20 % din familii, de pe 2-3 faguri din diferite locuri din cuib.

Cum identificam mierea de mana

    Organoleptic: nu este foarte plăcută la gust, este mai vâscoasă, are culoare mai închisă și este necapacită.

   În stupina pot fi aplicate doua procedee: reacția cu apa de var și reacția cu alcool.

     În primul caz, într-o eprubetă se introduce în volum egal miere și apă distilată. După ce mierea a fost dizolvată se adaugă doua părți apă de var. Se încălzește până fierbe și dacă există miere de mană în soluție vor apărea flocoane brune. Apa de var se prepară din: 100 g var nestins și 0.5 l de apă. După ce varul s-a depus la fund, soluția limpede se toarnă  într-o sticla și se păstrează în acest scop.

   În soluția rezultată prin dizolvarea mierii în apa distilată se adaugă 8-10 parți alcool rectificat (96°). În cazul în care soluția este tulbure, atunci proba analizată conține miere de mană.

    Prin aceste procedee apicultorul poate identifica mierea de mană. O iernare bună depinde foarte mult de calitatea proviziilor. Lasă un comentariu jos și spune-mi ce părere ai daca știi și alte metode te rog să le împărtășești. 

Dacă găsești interesante informațiile pe care ți-le ofer mă poți răsplăti pentru asta click aici

Felicitări pentru că ai citit tot articolul. Dacă ți-a plăcut, ajută-mă să-l promovez mai departe cu un share:

Please select all the ways you would like to hear from Magazin apicol Videle:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt apicultor si fondatorul acestui website. Întotdeauna mi-a placut sa-l ajut pe tatal meu cu lucrarile în stupina. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori sa reuseasca si sa educ publicul prin continutul blogului meu. Daca esti în cautarea unei vocatii sau simti o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog sa apesi pe butonul urmareste pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura traditie si chemare

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

SiteLock
error: Content is protected !!