Gard viu gladita

    Iernarea familiilor de albine afara se practică de mult timp la noi cu succes, cei drept iernile la noi sunt geroase dar albinele pot supravietui cu provizii suficiente. Pentru a reduce pierderile de caldura din ghem trebuie sa se asigure o buna protectie a stupunei contra vantului.

    Aceasta operatiune se poare realiza prin plantarea de garduri vii in jurul stupinei ca de exemplu gardul viu din gladita, cimsir, sau amenajarea unor paravane din nuiele, stuf. In interiorul stupului nu trebuie sa patrunda zapada sau apa, se curata scadura de zbor si urdinisul de zapada, gheata cu ajutorul unui fier incalzit in forma de L.

  La sfarsitul lunii se curata fundul stupului de albinele moarte, apreciindu-se cu aceasta ocazie starea familiilor. In prima jumatate a iernii se urmareste prin ascultare starea familiilor slabe ori cu provizii de hrana reduse.  In a doua jumatate se urmareste starea tuturor familiilor, de fiecare data se vor lua masuri pentru a indrepta starile anormale.

    In zilele calduroase albinenele vor iesi la zborul de curatire astfel ca va trebui inlaturare albinele moare de la urdinisuri si largirea urdinisurilor. Daca timpul este deosebit de favorabil atunci se vor inlatura capacele si saltelutele familiilor unde albinele ezita sa iasa afara din cauza faptului ca nu sunt expuse in totalitate razelor solare.

    Stupii aflati la umbra pot fi mutati in locuri adapostite unde vor fi expusi razelor soarelui. Astfel albinele pot fi stimulate pentru zbor. In tot timpul iernii se urmareste ca familiile sa nu fie deranjate de pasari.

Iernarea familiilor de albine afara
Gard viu gladita vara

Procesez…
Succes! Ești în listă.

Publicat de Mihai

"Numele meu este Mihai. Sunt fondatorul blogului ”În lumea albinelor”. Întotdeauna mi-a plăcut să-l ajut pe tatăl meu cu lucrările în stupină. Sunt în misiune pentru a ajuta noi apicultori să reuşească şi să educ publicul prin conţinutul blogului meu. Dacă eşti în căutarea unei vocaţii sau simţi o chemare pentru acest domeniu de activitate te rog să apeşi pe butonul urmăreşte pentru a primi articole noi pe email.” Apicultura tradiţie şi chemare

Alătură-te conversației

1 comentariu

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: